Update woonhuis uit 1910

monument in Delft

De uitdaging

In 2009 kreeg ik de vraag een plan te maken om twee woningen samen te voegen tot één fijne woning. Het gaat om een monument, een karakteristiek herenhuis met drie verdiepingen in Delft.

Aangezien de woning als gemeentelijk monument (bouwjaar 1910) is aangewezen, is een omgevingsvergunning nodig en kijken Welstand en Monumentenzorg bijzonder kritisch naar de plannen.

De bewoners leggen de lat hoog. En dat zie je: geraffineerd architectonisch ontwerp dat tot in detail klopt.

Wat we deden

  • Ontwerp van een transparante, serre-achtige uitbreiding aan de achtergevel met daarbovenop een ruim dakterras.
  • Aanvraag omgevingsvergunning
  • Overleg met Welstand en Monumentenzorg

duurzaamheid

  • Gezond binnenklimaat: de woning is veel beter met buiten verbonden qua gebruik, zicht en frisse lucht. Er is een groot dakterras aan de eetkamer, de tuin ligt in het verlengde van de woonruimte beneden, al vanaf de voordeur kun je de groene tuin zien en natuurlijke ventilatie brengt de frisse buitenlucht binnen.
  • Comfort en laag energieverbruik: de gehele begane grond vloer is vervangen door een betonnen vloer met vloerverwarming en de uitbreiding is goed geïsoleerd.
  • Een open plan: de indeling maakt dat de ruimte geschikt is voor verschillend gebruik en met de bewoners mee kan bewegen.

de historie

Het bouwjaar was 1910 en de architect was W. Rothfusz. Het huis vormt een onderdeel van het rijtje van zeven huizen aan het Koningsplein die een duidelijke architectonische en stedenbouwkundige eenheid vormen. De achtergevels van dit rijtje zijn onversierde baksteengevels van drie bouwlagen hoog.

de opdrachtgever

Particulier

foto’s oude situatie

hrnhs-kpl-10
hrnhs-kpl-12

concept

hrnhs-kpl-1

toelichting op het ontwerp

  1. Door op de begane grond een groot deel van de constructieve wanden weg te breken, wordt de ruimte flexibel in te delen en kan het binnenvallende daglicht diep naar binnen vallen;
  2. De verdiepingshoge stalen deuren met glas naar de hal zorgen binnen voor nog meer daglicht. Ze zorgen er bovendien voor dat je direct bij binnenkomst een blik kunt werpen op de tuin en de glazen gevel ervoor;
  3. De begane grond verdieping wordt verlengd. De uitbreiding krijgt een transparante glazen gevel met heel slanke profielen. Zo komt er zoveel mogelijk daglicht de ruimte invallen en voel je je binnen betrokken bij de tuin;
  4. Een ruim dakterras bovenop de uitbreiding verbetert de woonkwaliteit van de woning boven. Het terras grenst aan de openslaande deuren aan de eetkamer op de eerste verdieping.
hrnhs-kpl-2

monumentenzorg en welstand

Monumentenzorg en Welstand hebben het plan zeer positief beoordeeld en adviseren de gemeente in dit specifieke geval mee te werken aan de nodige ontheffing van het bestemmingsplan met als overwegingen:

  1. dat het voorliggende plan een verbetering is voor de omliggende panden, omdat er twee aanbouwen worden gesloopt;
  2. het transparante en serreachtig karakter, waardoor het onderscheid tussen de aanbouw en het hoofdgebouw duidelijk zichtbaar blijft;
  3. het gebouwde volume in de tuin neemt niet toe door sloop van bestaande uitbouwen;
  4. door de hoogwaardige architectonische uitwerking van het plan verbetert de uitstraling van het pand.
hrnhs-kpl-8

architectonische uitwerking

  1. De stalen pui had op de originele tekening kunnen staan. De uitvoering os echter van deze tijd. De speciale dunne dubbele HR++ beglazing die qua dikte in het slanke stoeltjesprofiel past en die het staalprofiel kan dragen qua gewicht, is uitgevoerd met zwarte afstandshouders. De beglazing is aan de buitenzijde vastgezet met een door en door gekleurde kit. Een mat uiterlijk van kit en staal geeft de pui een prachtige uitstraling. De kleur is RAL classic 7016 antraciet. De pui is in Israël geproduceerd.
  2. De stalen pui is geplaatst tussen twee metselwerk zijgevels. Hierin zijn de regenpijpen opgenomen. Aan de onderzijde sluit een Belgisch hardstenen dorpel de pui aan op het maaiveld. De roodbruin gekleurde stalen goot loopt over de gehele breedte van de pui en komt qua kleur terug in het straatwerk van de tuin. Aan de bovenzijde van de pui is over de gehele breedte een ventilatierooster ingebouwd.
  3. Het hekwerk bovenop de dakrand is op maat gemaakt. Het is ook van staal en had eveneens in de jaren 20 getekend kunnen zijn, maar is in een geheel andere vormentaal met rondingen uitgevoerd.
  4. De gehele begane grondvloer is vervangen door een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. De zandcementdekvloer is gevlinderd en vervolgens opgeschuurd. Een coating maak de vloer af. Dilataties zijn van tevoren aangebracht in de vorm van twee stalen hoeklijnen. Het resultaat is een prachtige gewolkte betonvloer.
hrnhs-kpl-9
hrnhs-kpl-9-1
hrnhs-kpl-7

stalen kozijnen

hrnhs-kpl-3-stoeltjesprofiel
hrnhs-kpl-4-differentwindows

Gerelateerde projecten