nieuwe verdieping op appartement uit 1960
de uitdaging
Op de hoek van een appartementengebouw op Scheveningen ligt Molenijserstraat 17. De uitdaging was het appartement uit te breiden met een verdieping. Voor ogen hadden we een lichte, vrij in te delen verdieping.
de opdrachtgever
Particulier
wat we deden
- Ontwerp
- Omgevingsvergunning
- Overleg met Welstand
duurzaamheid
- Duurzame inpassing in de stad
- Ruimschoots daglichttoetreding
- Passief gebruik van de warmte van de zon
- Open plan met vrij in te delen ruimte
historie
Het bouwblok is gebouwd in de jaren 60. De bestaande schrale architectuur is sober in detaillering en in materiaalkeuze.
bestaande situatie
De bouwstijl van het appartementenblok is schraal. Het is sober in detaillering en in materiaalkeuze en is gebouwd in de jaren 60. De vlekken onder de kozijnen in het metselwerk van de gevel – hieraan is de originele plek van de gevelverwarming af te lezen – maken dat de gevel er nog armoediger uit ziet.
De onderdorpels t.p.v. de kozijnen zijn in metselwerk uitgevoerd, de witte kozijnen in kunststof en de betonlateien boven de kozijnen in wit schilderwerk. De dakranden zijn grijs (lood).
nieuwe situatie, toelichting op het plan
Het plan om een verdieping op het appartement op de hoek van dit appartementenblok te bouwen maakt het appartement ruimer en lichter en geeft het een dakterras.
De uitbreiding is een verbijzondering van het bouwblok. Maar je moet wel goed kijken als je langs loopt. Dan kan het je opvallen dat dit appartement een eigen gezicht heeft met een luifel en grote glaspui die verraden dat de woning een verrassende ruimtelijke kwaliteit zal hebben.
De entree is aan de galerij aan de achtergevel. De kleine hal, de kleine keuken en een kleine kamer worden samengetrokken en tot woonkeuken bestemd. Vanuit de woonkeuken gaat een trap naar de woonruimte boven.
luifel en balkon
De nieuwe verdieping boven heeft een glazen pui over de gehele breedte van de woonkamer. Het glas is de hoek om gezet en biedt zicht op de lucht boven zee. Veel daglicht valt binnen en tegelijkertijd is de ruimte heel privé doordat er een balkon aan grenst met een borstwering.
De luifel zorgt ervoor dat het ’s zomers als de zon hoog staat binnen niet te warm wordt. ’s Winters daarentegen, als de zon laag staat, verwarmt de laagstaande zon de ruimte.
duurzame stedebouw
Een voorbeeld van particulier opdrachtgeverschap in de stad dat een uniek eigen gezicht heeft en tegelijkertijd zich verbergt in de metselwerk massa van Scheveningen, als een aangename verrassing voor de oplettende voorbijganger. En vooral een heerlijke plek voor de bewoners.