Brandingsportvereniging Jumpteam op het strand van Scheveningen

Het prijswinnende ontwerp voor het sportcomplex van Brandingsportvereniging Jumpteam op het strand van Scheveningen heeft als grootste watersportvereniging langs de Nederlandse kust en het eerste jaarrond paviljoen op Scheveningen veel aandacht gekregen in de pers. De vereniging heeft 1800 leden.

Nieuwbouw Brandingsportvereniging Jumpteam op het strand van Scheveningen

De nieuwe accommodatie voor brandingsportvereniging JumpTeam Scheveningen heeft een boost gegeven aan surfsport, professionalisering ervan en aan de club zelf.

Dat komt doordat de nieuwe accommodatie groter is, betere faciliteiten heeft, nu ook ’s winters op het strand staat en evenementen kan hosten.

  • Het ontwerp draagt bij aan die boost. Het is maatwerk. Bedacht vanuit het faciliteren van de sporter en de vereniging. En tegelijkertijd zo vormgegeven dat er fijne plekken zijn, te midden van de schaalvergroting.
  • Alle faciliteiten zijn op maat van de surfers, van het strand en van jaarrond gebruik. De uitgebreide stallingsmogelijkheden, de luwe buitenruimte om te tuigen, de ruimte voor de veiligheidsboot, het zicht op de sporters op zee, de kleedkamers, douches, sanitair, buitendouches, boardrekken aan de gevels, het zijn allemaal praktische oplossingen gericht op veiligheid, voorzieningen om materiaal te tuigen, spoelen, drogen en stallen.
  • Bij de schaalvergroting is de intimiteit van de vereniging behouden. Alle ruimtes zijn rondom een plein georganiseerd. De accommodatie is als een landschap met verschillende plekken vormgegeven door de vorm van het gebouw, de plaats van de terrasschermen, de geïntegreerde zitbanken. Je komt binnen op het plein, dit is het hart van de club, hier gebeurt het. Hier tuig je je materiaal op, in de luwte. De kantine ligt ernaast en is als een licht en ruim strandpaviljoen. Het heeft vrij zicht rondom op zee, daklichten, grote glaspartijen en centraal een Buller Jan kachel. Naast het plein ligt een veranda, een terras op strandniveau met tribunes eromheen en een hoger gelegen terras met goed zicht op zee.
  • Het ontwerp is geschikt om evenementen of surfwedstrijden te hosten. Het strandterras is geschikte ruimte voor een briefing en prijsuitreiking met de zitplekken rondom
  • Veiligheid door goed zicht op de sporters op zee ligt ten grondslag van het ontwerp: glas rondom de kantine en vrije zichtlijnen
  • De hellingbaan, het sanitair en de brede deuren maken het gebouw geschikt voor minder valide surfers
  • Het gebouw is interessant voor sponsoren mede doordat ruimte voor sponsoruitingen op een mooie manier tot in detail is mee ontworpen
  • Het ontwerp is ontworpen zodat het flexibel in gebruik is. Dat was voorwaarde voor de buurthuis van de toekomst subsidie. Meerdere verenigingen kunnen gebruik maken van de accommodatie.

JumpTeam werd in 1982 opgericht door een aantal windsurfers op Scheveningen om onderlinge wedstrijden te kunnen organiseren voor een groeiend aantal belangstellenden. In 2014 werden de plannen voor nieuwbouw gemaakt en waren er 700 leden. Op dit moment zijn er 1800 leden.

SURFERS SLAAN EERSTE PAAL VAN PERMANENTE STRANDHUIS JUMPTEAM SCHEVENINGEN

Op woensdagmorgen 8 oktober sloeg het bestuur van Jumpteam Scheveningen de eerste paal van de nieuwe, permanente accommodatie. Daarmee gaven de surfers een klap op de officiële start van de bouw op het Scheveningse strand. Dit ‘strandhuis van de toekomst’ is tevens het eerste paviljoen dat het gehele jaar rond aan de nieuwe boulevard blijft staan.

“ Ook ’s winters een lekkere plek op het strand.”

Het strandhuis van de toekomst wordt een bijzondere ontmoetingsplek in de Haagse ‘Sportstad aan zee’. Niet alleen voor de huidige wind-, kite- en golfsurfende leden, maar ook voor een aantal andere verenigingen. Het strandhuis is voor jong en oud en biedt de faciliteiten om het gehele jaar te sporten aan en op zee.

Ontwerp voor en door surfers
Het ontwerp van dit unieke gebouw voor surfers komt van de tekentafel van de Scheveningse architecte en surfster Marieke Tobias. Zij wist vorige zomer met haar visie op het strandhuis de harten van de leden winnen. Gebruikmakend van hun feedback gaf ze de nieuwe accommodatie een uitgesproken surfkarakter. Een ontmoetingsplek met praktische en fijne buitenruimtes om samen na te praten, te kijken naar de surfers op zee, om bij minder weer op het strand te kunnen zijn en in de luwte met vrienden de zon achter de horizon te zien zakken. Ook binnen voelt de gebruiker zich verbonden met de elementen door de daklichten, grote glaspartijen, vrije zichtlijnen en centraal een vuurtje om grote verhalen bij te vertellen en op te warmen.

De eerste paal van de nieuwe, permanente accommodatie
30m x 30m en 4,5m+NAP

Gerelateerde projecten