paviljoen

in Rijks beschermd stadsgezicht, Zorgvliet, Den Haag

de uitdaging

De uitdaging was om een paviljoen te ontwerpen dat respectvol om gaat met het Rijks beschermde stadsgezicht van de wijk en dat een unieke waarde toevoegt aan het huis en de tuin.

de opdrachtgever

Particulier

wat we deden

Ontwerp

Omgevingsvergunning

toelichting op het ontwerp

Ter vervanging van de bakstenen schuur in een grote tuin bij een woning in Zorgvliet, Den Haag maakte ik een vrije ruimte voor ontspanning, licht, in een warme kleur hout, met een bijna vijf meter brede pui en vier meter hoge nok. De schuine dak- en gevelvlakken lopen in elkaar over en zijn uitgevoerd in zwart gebrande houten latten.

Het paviljoen is van de openbare ruimte en van de buren afgewend, maar ook van het woonhuis af. Zo waan je je echt even weg van alles. Temidden van het groen. Helemaal privé. In een uniek paviljoen. Hier vind je inspiratie voor mooie gesprekken, muziek, of misschien voor prachtige kinderboeken zoals Roald Dahl schreef, afgezonderd in zijn oude schuurtje op zijn landgoed in Great Missenden. Je gunt het iedereen.

Bijzondere aandacht is besteed aan hoe het paviljoen respectvol om kan gaan met haar omgeving. De randvoorwaarde om maximaal 2,5 meter hoog te bouwen vanaf de straat en vanaf de buren gezien, heb ik gesteld als voorwaarde voor goede inpassing in het Rijks beschermde stadsgezicht van de wijk Zorgvliet. Dat vanuit de tuin gezien de nok vier meter hoog is past prima. Door die nok met de lage gevels te verbinden ontstaat een compositie van schuine vlakken. Dat maakt het paviljoen uniek. Gevels en dak lijken in elkaar over te lopen.

De zwarte kleur maakt dat het paviljoen terughoudend voorkomt vanaf afstand. Van dichterbij gezien spreekt de uitgesproken textuur van het zwarthout, de zorgvuldige detaillering en de compositie van de houten delen. Van binnen is het paviljoen juist warm en licht. Een verrassend paviljoen, bedoeld om gekoesterd te worden.

Gerelateerde projecten