Brug over de Pijp

Scheveningen Haven

Een concept voor een brug voor langzaam verkeer over de Pijp in de haven van Scheveningen, in opdracht van ASR.

De uitdaging

Ontwikkel een concept voor een brug voor langzaam verkeer over de Pijp in Scheveningen Haven. De brug maakt een wandeling rondom de tweede binnenhaven mogelijk en  het gebied ten zuiden van de haven beter bereikbaar. Voor jachten echter is de brug een belemmering, de brug moet dan ook snel te openen en te sluiten zijn.

Wat we deden

concept

de opdrachtgever

ASR Vastgoed

toelichting op het ontwerp

Het idee voor het ontwerp van een fiets- en wandelbrug over de Pijp is een enkele bascule brug, licht van gewicht en in geopende stand ruim 25 meter hoog.

Deze hoogte torent niet uit boven de geplande nieuwbouw maar maakt wel indruk. In geopende stand een baken voor jachten die de haven binnenlopen. Ook voor publiek op de kade is het een herkenningspunt.

In gesloten stand maakt de brug een uitnodigend gebaar naar de nieuwe ontwikkelingen op Landhoofd C, het Norfolkterrein en naar Duindorp doordat de vorm van de brug breder en lager wordt naar die zijde.

In de vormgeving is de constructie expressief gemaakt. De brug is ontworpen als een ruimtelijke vakwerkligger, een staalconstructie van staven en knopen. De expressieve constructie refereert naar de zee, visserij en de kranen in de haven.  Als je de brug overgaat ervaar je de ruimtelijke werking van de civiele constructie.

tekeningen

090406-stdnbk-schets
impressie-3
impressie-1
51-9-2

Gerelateerde projecten